بنام خدا
آیه شماره 17 از سوره مبارکه لقمان :یَا بُنَیَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنکَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَکَ إِنَّ ذَلِکَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ
ترجمه :فرزندم! نماز را برپا دار و امر به معروف و نهى از منکر کن و بر آنچه از سختىها به تو مىرسد مقاومت کن که این (صبر) از امور واجب و مهم است.
شرح : یکى از وظایف والدین نسبت به فرزندان، سفارش به نماز است. «یا بُنىّ أَقِم الصّلاة»
پاکسازى درونى را با دورى از شرک و بازسازى روحى را با نماز آغاز کنیم. «لاتشرک... اقم الصلاة»
وجوب امر به معروف و نماز، مخصوص دین اسلام نیست. (قبل از اسلام نیز، لقمان سفارش به نماز کرده است) «یا بُنىّ أقم الصّلاة وامر بالمعروف»
فرزندان خود را از طریق سفارش به نماز، مؤمن و خدایى، و از طریق سفارش به امر به معروف و نهى از منکر، افرادى مسئول و اجتماعى تربیت کنیم. «یا بُنىّ أقم الصّلاة وامر بالمعروف»
آگاهى فرزندان خود را به قدرى بالا ببریم که معروفها و منکرها را بشناسند تا بتوانند امر و نهى کنند. «یا بُنىّ - وَ امُر - وَ انْهَ»
بعد از توجّه به مبدأ و معاد، مهمترین عمل، نماز است. «أقم الصّلاة»
کسى که مىخواهد در جامعه امر و نهى کند و قهراً با هوسهاى مردم درگیر شود، باید به وسیلهى نماز خودسازى و خود را از ایمان سیراب کند. «أقم الصّلاة وامر بالمعروف»
امر به معروف، همیشه قبل از نهى از منکر است. «وامر بالمعروف وانه عن المنکر» رشد معروفها در جامعه، مانع بروز بسیارى از منکرات مىگردد.
در مسیر حقّ بودن کافى نیست، لازم است دیگران را نیز به مسیر حقّ دعوت کنیم. «وامر بالمعروف» چنانکه در سوره عصر مىخوانیم: «الّذین آمنوا و عملوا الصّالحات و تواصوا بالحقّ»
در تبلیغ دین و اجراى فریضهى امر به معروف و نهى از منکر، باید صبر و سعهى صدر داشته باشیم. «واصبر على ما أصابک» نهى از منکر، با تلخىها و نیشزدنهاى گناهکاران همراه است، مبادا عقبنشینى کنیم.
پدر حکیم، رسیدن سختى به فرزندش را مىپذیرد و فرمان صبر مىدهد، ولى ضربه به مکتبش را که سکوت در برابر فساد باشد، هرگز. «و انه عن المنکر و اصبر على ما أصابک»
امر به معروف و نهى از منکر از مسایل مهم است و صبر در برابر آنچه در این راه به انسان مىرسد ارزش دارد. «انّ ذلک من عزم الامور»
موضوع مطلب :